LATEST UPDATES

AP TEACHERS

TEACHER S EMPLOYEES

Helth సమచార౦

దివ్య౦గుల పూర్తి సమచార౦

Recruitment Updates

Last 6 Months Current Affairs Questions (June to Dec)2020

Posted by VIDYAVARADHI on Wednesday, 13 January 2021


Get FREE Teachers News and Job Alerts Directly on WhatsApp Click Here to Register

 Last 6 Months Current Affairs Questions (June to Dec)2020

Last 6 Months Current Affairs Questions (June to Dec)🔷


1. Which 5 players received Rajiv

Gandhi Khel Ratna Award 2020.

Ans -: Shri Rohit Sharma (Cricket),

Shri Mariyappan T. (Para Athletics),

Ms. Manika Batra (Table Tennis),

Ms. Vinesh (Wrestling), Ms. Rani

(Hockey)


2. Shri Jaspal Rana won Dronacharya

Award for which sport?

Ans -: Shooting


3. Haldibari-Chilahati railway line

connects which country with India?

Ans -: Bangladesh


4. Who Won Women’s Singles Title at

US Open 2020?

Ans -: Naomi Osaka


5. Who Won Men’s Singles Title at US

Open 2020?

Ans -: Dominic Theim


6. Which team is the winner of IPL in

2020?

Ans -: Mumbai Indians


7. Where is IPL 2020 held?

Ans -: UAE


8. Where will be the ICC Men’s T20

World Cup 2021 held?

Ans -: Australia


9. Who is the present Chief Justice of

India?

Ans -: Justice Sharad Arvind Bobde


10. Who is the Minister of Railways and

Minister of Commerce & Industry in

the Government of India?

Ans -: Piyush Goyal


11. Who Won Men’s Singles Title at

French Open 2020?

Ans -: Rafael Nadal


12. Who Won Women’s Singles Title at

French Open 2020?

Ans -: Iga Swiatek


13. Who Won Women’s Singles Title at

Australian Open 2020?

Ans -: Sofia Kenin


14. Who Won Men’s Singles Title at

Australian Open 2020?

Ans -: Novak Djokovic


15. Who is the Comptroller and

Auditor General of India?

Ans -: Girish Chandra Murmu


16. Who is the Attorney General of

India?

Ans -: K. K. Venugopal


17. Who is the Governor, Reserve Bank

of India?

Ans -: Shaktikanta Das


18. Who is the Chief of Defence Staff?

Ans -: General Bipin Rawat


19. Who is the Chairman of Union

Public Service Commission?

Ans -: Pradeep Kumar Joshi


20. Who is the Chief of the Army Staff? 

Ans -: General Manoj Mukund

Naravane


21. Who is the Chief of the Air Staff?

Ans -: Air Chief Marshal Rakesh

Kumar Singh Bhadauria


22. Who is the Chief of the Naval Staff?

Ans -: Admiral Karambir Singh


23. Who is the Director General,

Border Security Force?

Ans -: Rakesh Asthana


24. Who has been appointed as the

chairman of SBI?

Ans -: Dinesh Kumar Khara


25. Which is Indian Railways’ fastest

train?

Ans -: Gatimaan Express


26. Who is the Governor of Madhya

Pradesh?

Ans -: Anandiben Patel


27. Who is the Governor of Meghalaya?

Ans -: Satya Pal Malik


28. Who is the Governor of Goa

Ans -: Bhagat Singh Koshyari


29. Who is current ISRO Chairman?

Ans -: Kailasavadivoo Sivan


30. Who is the Governor of Karnataka?

Ans -: Vajubhai Vala


31. Who is the Minister of Defence?

Ans -: Rajnath Singh


32. Who is the Minister of External

Affairs?

Ans -: Subrahmanyam Jaishankar


33. Who is the Minister of Finance?

Ans -: Nirmala Sitharaman


34. Who is the Minister of Coal and

Mines?

Ans -: Pralhad Joshi


35. Who is the Minister of Panchayati

Raj?

Ans -: Narendra Singh Tomar


36. Who was recently awarded the

commemorative World War II

medal by Russia?

Kim Jong Un


37. Which among the following cities

witnessed a horrific toxic gas

tragedy in the month of May 2020?


Ans -: Visakhapatnam

38. Indian American Ashok Michael

Pinto has been nominated as the US

representative to which among the

following institutions?

Ans -: IBRD


39. What is the name of Iran’s new

currency?

Ans -: Toman


40. According to the Global Report on

Food Crisis 2020, how many people

are living under food crisis

currently?

Ans -: 135 million


41. The 2021 Commonwealth Youth

Games have been postponed to

which year?

Ans -: 2023


42. Which country will launch its first

Arktika-M satellite to monitor the

Arctic climate by the end of 2020?

Ans -: Russia


43. Who has been appointed as the

new Chairman of CBSE?

Ans -: Manoj Ahuja


44. Which among the following states

became the first one to launch an

innovative Scheme “FIR Aapke

Dwar Yojana”?

Ans -: Madhya Pradesh


45. Which state has become the first

one in India to regulate cultivation

of crops?

Ans -: Telangana


46. India was ranked at which position

on the Global Energy Transition

Index 2020?

Ans -: 74th


47. Who will soon take charge as the

Chairman of WHO’s Executive

Board?

Ans -: Harsh Vardhan


48. Which nation has announced its

intention of withdrawing itself from

the Open Skies Treaty?

Ans -: US


49. Cabinet has approved extension of

Pradhan Mantri Vaya Vandana

Yojana till when?

Ans -: March 2023


50. The central government has

declared how many cities as fivestar garbage-free cities?

Ans -: Six


51. Which nation has included disputed

territories of Kalapani, Lipulekh,

and Limpiyadhura in its new map?

Ans -: Nepal


52. The United States issued a

statement condemning which

nation’s exclusion from the World

Health Assembly?

Ans -: Taiwan


53. Benny Gantz was sworn in as the

alternate Prime Minister of which

nation?

Ans -: Israel


54. World’s first major football league

resumed its season post-COVID-19

lockdown in which among the

following countries?

Ans -: Germany


55. Which state has decided to

maintain a ‘State Health Register’ of

all citizens?

Ans -: Karnataka

56. Veteran politician Ajit Jogi passed

away on May 29, 2020 at the age of


74. He was the first Chief Minister

of which state?

Ans -: Chhattisgarh


57. Which state has demanded a

COVID-19 negative certificate 

from people arriving through road,

rail or by air?

Ans -: Goa


58. What is the new name of NASA’s

FIRST Hubble Telescope?

Ans -: Nancy Grace Roman


59. India was placed at which position

among the world’s top FDI

recipients in 2019?

Ans -: 9th


60. India won its non-permanent

membership at the UN Security

Council with how many votes?

Ans -: 184


61. India was ranked at which position

on the annual World

Competitiveness Index?

Ans -: 43rd


62. World's largest COVID makeshift

hospital is being planned in which

Indian state/ UT?

Ans -: Delhi


63. The IAF has pushed a proposal

before the centre to acquire 33 new

fighter jets from which nation?

Ans -: Russia


64. Which multinational company has

become a net debt-free company?

Ans -: Reliance Industries


65. The newly elected President of the

75th UN General Assembly, Volkan

Bozkir belongs to which nation?

Ans -: Turkey


66. Indian runner Gomathi Marimuthu

has been banned from the sport for

how many years for doping?

Ans -: 4 years


67. Which nation is the smallest ever

nation to secure a UNSC seat?

Ans -: St. Vincent and the

Grenadines


68. Legendary Filmmaker Basu

Chatterjee passed away on June 4,

2020. He had won a National

Award for which film?

Ans -: Durga


69. Which nation has ended its

relationship with the World Health

Organisation?

Ans -: US


70. What was India's top mostsearched word on Google in 2020?

Ans -: Indian Premier League


71. What is the new height of Mount

Everest?

Ans -: 8848.86


72. Who won the Rabindranath Tagore

Literary Prize 2020?

Ans -: Raj Kamal Jha


73. Who has become the first Indian to

win a Formula 2 race?

Ans -: Jehan Daruvala


74. Who has been named Time

magazine’s 2020 Person of the

Year?

Ans -: Joe Biden and Vice

President-Elect Kamala Harris


75. Which dance form will make its

Olympic debut in Paris Olympics in

2024?

Ans -: Breakdance


76. Which nation will host the World

Economic Forum 2021?

Ans -: Singapore


77. Who has been appointed as the first

CEO of the WHO Foundation?

Ans -: Anil Soni


78. India was ranked at which position

on the Climate Change

Performance Index 2021?

Ans -: 10th


79. Which nation has successfully

activated its ‘Artificial Sun’?

Ans -: China


80. Indian economy contracted by how

much percent in the second quarter

of FY 2020-21?

Ans -: 7.5


81. What is the projected real GDP

growth for 2021?

Ans -: -7.5 percent


82. Which short film has been selected

as India’s official entry at the 93rd

Academy Awards?

Ans -: Shameless


83. Which court recently ruled that the

right to marry a person of choice

irrespective of caste/ religion is a

Fundamental Right?

Ans -: Karnataka HC


84. India has reportedly invited which

world leader to be the Chief Guest

at Republic Day 2021?

Ans -: Boris Johnson


85. Who has been sworn in as the first

woman Deputy Chief Minister of

Bihar?

Ans -: Renu Devi has become the

first woman Deputy Chief Minister

of Bihar. She was sworn in along

with Tarkishore Prasad


86. Who was sworn in as pro-tem

speaker of the newly elected 17th

Bihar Legislative Assembly?

Ans -: Jitan Ram Manjhi


87. Which vaccine manufacturer has

sought emergency use

authorisation of its COVID-19

vaccine?

Ans -: Pfizer


88. Which country has been given the

hosting rights for FIFA U-17

Women’s World Cup 2022?

Ans -: India


89. England’s cricket team will tour

which nation for the first time in 16

years in 2021?

Ans -: Pakistan


90. What is the minimum age limit to

play international cricket, as per the

new ICC policy?

Ans -: 15 years


91. Which tennis player has equaled

Pete Sampras’ year-end World No.

1 record?

Ans -: Novak Djokovic


92. Which nation has launched the

world's first 6G experimental

satellite?

Ans -: China


93. Which party won Myanmar General

Election 2020?

Ans -: National League for

Democracy


94. Which nation’s long-serving Prime

Minister passed away on November

11, 2020?

Ans -: Bahrain’s Prime Minister

Prince Khalifa bin Salman al-Khalifa


95. Which state has announced a 100

percent tax exemption for evehicles?

Ans -: Tamil Nadu


96. Which messaging platform has

launched its own UPI payment

feature in India?

Ans -: WhatsApp


97. Which nation was invited to join

India, United States and Japan in

Malabar Exercise?

Ans -: Australia


98. Who has become the fourth tennis

player to record 1000 match wins

in the Open Era?

Ans -: Rafael Nadal


99. Which nation has signed MoU with

Serum Institute of India for 3 crore

COVID 19 vaccine doses?

Ans -: Bangladesh


100. Which state secured the first

place under PM-SVANidhi Scheme?

Ans -: Uttar Pradesh


101. India has banned the export of

which vegetable's seeds?

Ans -: Onion


102. Which nation has targeted to

achieve zero carbon emissions by

2050?

Ans -: Japan


103. Which nation has offered F-18

naval fighter jets to the Indian

Navy?

Ans -: US


104. Who was awarded the UN Global

Climate Action Award 2020?

Ans -: Global Himalayan Expedition


105. Which nation has become the

third Arab nation to establish

relations with Israel in the last two

months?

Ans -: Sudan


106. India was ranked at which position

in the recent Global Hunger Index

2020?

Ans -: 94


107. Which state will be setting up the

world’s biggest zinc smelter

project?

Ans -: Gujarat


108. India has taken up cultivation of

which spice for the first time?

Ans -: Heeng(Ferula Asafoetida)


109. The Union Cabinet has approved

the adoption of Panchayati Raj Act

in which Union Territory for the

first-ever time?

Ans -: Jammu and Kashmir


110. Which state’s Chief Minister

launched Mission Shakti?

Ans -: UP


111. Who became the first cricketer to

score consecutive centuries in IPL’s

history?

Ans -: Shikhar Dhawan


112. Which telecommunications

company has been selected by

NASA to build the first-ever cellular

network on Moon?

Ans -: Nokia


113. NASA's OSIRIS-REx successfully

touched which asteroid’s surface to

collect dust and pebbles?

Ans -: Bennu


114. Who has won the Nobel Peace

Prize 2020?

Ans -: World Food Programme


115. Three scientists Roger Penrose,

Andrea Ghez and Reinhard Genzel

have been awarded the Nobel Prize

2020 in which category?

Ans -: Physics


116. The Nobel Prize for Physiology or

Medicine has been awarded to

three scientists for the discovery of

which virus?

Ans -: Hepatitis C


117. What is the new brand name of

India’s premium cotton?

Ans -: Kasturi


118. Who has been awarded Nobel

Prize in Chemistry 2020?

Ans -: Emmanuelle 

Charpentier and

Jennifer  Doudna


119. Which country’s women’s cricket

team has equaled world-record for

most consecutive ODI victories?

Ans -: Australia


120. Which state government has

passed a Tree Transplantation

Policy?

Ans -: Delhi


121. India’s economy is expected to

contract by how much in the

current fiscal year (2020-21)?

Ans -: 9.6 percent


122. Who had broken MS Dhoni's

record of most dismissals by

wicket-keeper in T20Is?

Ans -: Alyssa Healy


123. Who has been appointed as the

new Chairman of the Telecom

Regulatory Authority of India

(TRAI)?

Ans -: PD Vaghela


124. Which country has reported a

confirmed case of Bubonic plague?

Ans -: China


125. ISRO is planning to launch a space

mission to which planet in 2025?

Ans -: Venus


126. India has protested the

announcement of E

lections by

Pakistan in which territory?

Ans -: Gilgit Baltistan


127. Who has been selected as the first

woman fighter pilot to fly Rafale

aircraft?

Ans -: Shivangi Singh


128. Legendary Singer SP

Balasubrahmanyam, who passed

away on September 25th, was

identified as the voice of which

superstar in the 90s?

Ans -: Salman Khan


129. Which TV series won the Emmy

award in the Outstanding Drama

Series category?

Ans -: Succession


130. In a first, how many women

officers have been selected to join

the helicopter stream of the Indian

Navy?

Ans -: Two


131. Which state has won the United

Nations award for preventing,

controlling non-communicable

diseases?

Ans -: Kerala


132. What was the theme of the

International Day of Peace this

year?

Ans -: Shaping Peace Together


133. Who won the Men’s Singles title in

the Italian Open?

Ans -: Novak Djokovic


134. Which nation will co-host Global

Climate Summit in December along

with the United Nations?

Ans -: UK


135. Who has been elected as the new

Prime Minister of Japan?

Ans -: Yoshihide Suga


136. Who has been elected as Rajya

Sabha Deputy Chairman?

Ans -: Harivansh Narayan Singh


137. Which nation has been elected as

a member of the United Nation’s

Commission on Status of Women

for the period 2021-2025?

Ans -: India


138. Scientists have detected potential

signs of extraterrestrial life on

which among the following planets?

Ans -: Venus


139. The Union Government has

banned the export of which major

vegetable?

Ans -: Onion


140. Which construction company has

won the bid for the construction of

India’s new Parliament building?

Ans -: Tata Group


141. India was ranked at which position

on the World Bank’s annual Human

Capital Index?

Ans -: 116th


142. Which city topped the Global

Smart City Index 2020?

Ans -: Singapore


143. Who has been appointed as the

new Chairman of the National

School of Drama?

Ans -: Paresh Rawal


144. Who among the following world

leaders has been nominated for

Nobel Peace Prize 2021?

Ans -: Donald Trump


145. Which Indian company has

become the world’s 40th most

valuable firm?

Ans -: Reliance Industries


146. Who was conferred with Indira

Gandhi Peace Prize 2019?

Ans -: David Attenborough


147. India was ranked at which position

on the Global Economic Freedom

Index 2020?

Ans -: 105th


148. Who has become the first Indian

to enter the second round of Grand

Slam Singles event in the last 7

years?

Ans -: Sumit Nagal


149. Mustapha Adib became the Prime

Minister of which nation?

Ans -: Lebanon


150. India has been ranked at which

position in the Global Innovation

Index 2020?

Ans -: 48


151. Which Indian renewable energy

company has been ranked the

world’s no. 1 in solar capacity?

Ans -: Adani Green


152. Which nation currently has the

world’s largest navy?

Ans -: China


153. India has jointly won International

Chess Olympiad with which nation?

Ans -: Russia


154. Who has become the first-ever

fast bowler to take 600 Test

wickets?

Ans -: James Anderson


155. Who has become the first person

to hit a net worth of $200 billion?

Ans -: Jeff Bezos


156. Kevin Mayer stepped down as

CEO of which company in August,

2020?

Ans -: TikTok


157. Who is the new IPL Title sponsor?

Ans -: Dream11


158. What is the name of Russia’s first

COVID-19 vaccine?

Ans -: Sputnik V


159. The US-brokered a historic peace

agreement between Israel and

which nation on August 2020?

Ans -: UAE


160. Which Indian wrestler has been

appointed as a deputy director in

the Sports and Youth Affairs

Department of Haryana?


Ans -: Babita Phogat

161. When is the World Hepatitis Day

observed?

Ans -: July 28th


162. PM Modi recently praised nuclear

scientists for achieving criticality at

the Kakrapar Atomic Power Plant3. The power plant is located in

which state?

Ans -: Gujarat


163. What is the name of China’s

ambitious Mars Rover Mission?

Ans -: Tianwen-1


164. When will the ICC T20 World Cup

2020 be held now?

Ans -: October-November 2021


165. Who has been appointed as the

interim BCCI CEO?

Ans -: Hemang Amin

166. Which country has banned its

telecom companies from sourcing

5G equipment from Huawei?

Ans -: United Kingdom


167. India has become the secondlargest source of FDI in which

nation?

Ans -: UK


168. Which party has retained power in

Singapore General Elections 2020?

Ans -: People's Action Party


169. Which Indian has entered the

Forbes list of world’s top 10 richest

people?

Ans -: Mukesh Ambani


170. Which nation’s radio stations have

started giving weather bulletins of

territories claimed by India?

Ans -: Nepal


171. Which nation has amended its

Citizenship Act?

Ans -: India


172. Which nation plans to set up a

permanent military base in the

Indian Ocean?

Ans -: Iran


173. Which country will host FIFA

Women's World Cup 2023?

Ans -: Australia, New Zealand


174. Which nation’s space corporation

is planning to take the first tourist

on a spacewalk in 2023?

Ans -: Russia

Dear Friends, Sir/ Medam, If you like this Post Share to your friends

Blog, Updated at: January 13, 2021

0 comments:

Post a comment